Легенда за хълма Трапезица и българската монетарница

Легенда разказва, че в крепостта на хълма Трапезица била царската монетарница. Намирала се до южния вход при Царева стъпка.

Под нея имало подземие, в което се пазело царското съкровище. Ходникът бил покрит с каменна плоча. Надолу водели стълби до желязна врата. Само царят и пазителят на хазната знаели тайната на вратата. Пред нея имало ниши. В тях стояли скрити стражите. Когато турците нахлули, Шишман заповядал всичко да бъде пренесено в подземието. Машините за сечене на пари, суровото злато и златните и сребърните монети. Пълната съкровищница била затворена.

Царят проклел голямото богатство- дори и една монета да не послужи на враговете на народа му. Не след дълго време монетарницата се сринала. На мястото останали само купища камъни. Входът бил под камък на ос. Той се завъртал и се откривала каменната плоча. Под нея били стълбите към желязната врата. Тайната за камъка знаел само Шишман…

Не след дълго градът бил в ръцете на завоевателите. Те убивали, палели и грабели дворците и църквите, открили и монетарницата. Съкровището ги поразило, заслепило очите им, замъглило разсъдъка им – в надпревара пълнели торби, джобове, пояси и фесове. Едва когато поискали да излязат, видели, че желязната врата не помръдва.

В подземието притъмняло, само златото мрачно проблясвало, а страхът започнал да пъпли около тях. Някой предложил да оставят парите и щом хвърлили заграбеното, вратата тутакси се отворила. Всички напуснали прокълнатото място, повече и не помислили да се върнат.

loading...

Но един от тях решил да опита още веднъж късмета си и пак влязъл в подземието – вратата с трясък се затворила зад него. Разбрал хитрецът, че няма да успее да изнесе от царското злато, отново оставил всичко заграбено, но вратата не се отворила. Много се изплашил и се чудел какво да прави – обърнал джобовете си, изул обувките и чорапите си и видял, че от тях се търкулнала една-единствена златна монета. Едва тогава желязната врата леко се открехнала, хитрецът излязъл и повече не се върнал. Не след дълго турците заровили подземието и съкровището на българското царство било изгубено завинаги. Останала легендата…

Близо до крепостната стена археолозите са попаднали на значителни по размери и с много дебели зидове постройки. Вътрешността им е запълнена с много едри камъни, които са нападали, и това още повече потвърждава мнението за разрушително земетресение. Според археолога Йордан Алексиев трусът е станал или в края на XIV, или първите десетилетия на XV в. Някои археолози са на мнение, че земетресението е помогнало на нашествениците. Когото силите на цар Иван Шишман били отслабени, земята се разлюляла и Трапезица паднала. В некропола са открити множество скелети, затрупани от огромни камъни и греди, вследствие от срутване. Сериозни катаклизми връхлитат старата столица през 13 и 14 век. Следи от унищожително земетресение и чумна пандемия откриват местни археолози покрай проучването на хълма Трапезица.

Източник: starotarnovo.ucoz.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.