Легенда за Спасовото кладенче

Спасовото кладенче е емблематично място за град Златица и целия регион и от незапомнени времена хората отивали на това място с молитва за здраве.

За Спасовото кладенче се носи легенда и тя гласи, че в края на 14 век, в кървава битка с нашествениците турци загинал последният бранител на Златица и околността – Спас войвода.

Спас войвода бил храбър защитник на православната християнска вяра и левент хубавец. Борил се с все сили срещу поробителите, които напирали да превземат Златишкото кале и въпреки деветте си люти рани, успял да ги отблъсне. Но предателска ръка посочила на друговерците изворите, от които защитниците на Калето черпели вода. Поклонниците на Аллах ги завардили. Отклонили живителната течност от селището. Смелите българи, защитаващи Златица и Средногорието, започнали да измират от жажда. Тогава Спас войвода тръгнал да върне водата, за да спаси своите воини и поселниците. Поробителите го проследили и нападнали в гръб. Към незаздравелите девет рани враговете прибавили още, но този път -смъртоносни. Въпреки това войводата не се давал на смъртта. Като истински велик боец посрещнал той края си. Гледал враговете право в очите и не изпуснал верния си меч, докато не отлетял в небитието и последният му дъх.

Преданието гласи, че там където паднал убит, избликнал буен извор. В знак на благодарност към героичния подвиг и саможертва на Спас войвода, хората от района нарекли извора на негово име – Спасово кладенче.
Легендата за лековитостта на кладенчето се губи някъде далеч в мрака на столетията.

loading...

Източник: elan.truden.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!