Легенда за родопската чест и непреклонност

Много са родопските легенди, разказващи за непреклонния дух, за честта и достойнството, които за родопчани са от първостепенна важност.

Голяма част от тези древни предания са свързани с родопчанките, които колкото са нежни и добри са и непреклонни, честолюбиви и опазващи достойнството си дори с цената на своя живот.

Една такава легенда е тази, която се разказва в района на село Павелско за една от пропастите в района – Челевешницата.

Според легендата една жена се прибирала от близкия град Хвойна към Павелско. По пътя обаче я пресрещнал представител на ромския етнос. Клетата жена била нападната, ограбена и изнасилена.
Родопчанката не можела да приеме факта, че честта й била поругана. Не можела да живее с този срам. Отишла до близката пропаст и сложила край на живота си като се хвърлила в нея.

След години в тази пропаст бил открит скелет на жена. Това кара изследователите да предполагат, че това предание е истина и някога смела родопчанка наистина сложила край на живота си.

loading...

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!