Легенда за основаването на Панчарево

Старинна легенда разказва за момиче на име Елица, живяло по време на турското робство, когато Панчарево се е намирало при река Искър, местността „Каваците”.

Елица в желанието си да помогне на Панчарево да се освободи от нападналите го неприятели, се омъжва за владетеля на селото, турския кехая.

Благодарение на жертвоготовността на Елица, днес Панчарево е един прекрасен кът в нашата столица.

Легендата разказва…

loading...

Още по време на турското нашествие село Панчарево се е намирало при река Искър, местността “Каваците – Главешово”.

Тогава селото е било нападано, ограбвано и селяните избивани от разни татари, еничари и всякъкви разбойници. През това време е имало една много хубава мома на име Елица.

Турският кехая, който е бил на този район, я искал много. Казал и че иска жена да му стане, в замяна на което ще я позлати! Тя не пожелала богатството, а нещо съвсем различно. Съгласила се, но при условие да запази селото и своите съселяни от злото, от непрекъснатите нападения.

Господарят приел условието на момичето и дал дума да изпълни нейното желание. От тогава кехаята изпратил редовна турска войска, прогонил разбойниците и запазил селото. Така Елица станала робиня, за да запази своите хора.

След години тя успяла да убеди кехаята да премести селото на сегашното му, по-безопасно място. По-късно сам турчинът определил кой род къде да се засели!

Източник: pancharevo-bg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!