Легенда за Махала Асен

Махала Асен е малко приказно място, заредено с много история и силна енергия. Легендата за неговото възникване е подкрепена от откъслечни факти, открити в средновековни исторически документи за царуването на Иван Асен ІІ, син на Стария Цар Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите (1218 -1241 г.).

Името на населеното място било дадено през лятото на 1230 г., когато Иван Асен ІІ, обикаляйки земите си, след победата над епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница, отсяда на бивак до аязмото, намиращо се в днешната местност ”Царчин” в махала Асен.

Домакин на царя бил Княз Глож, негов съратник за прогонването на узурпатора на престола Борил и участник в битката при Клокотница, основател и администратор на Чирен Пазар (днешното Ловешко село Гложене, което по-късно било кръстено на името на Княза).

Легендата разказва, че по време на лагеруването си до аязмото, Иван Асен ІІ бил запленен от спокойствието, чистият въздух и невероятната природа на това място и след завръщането си в Търновград, разпоредил точно там да бъде изградена резиденция (днешната местност ”Кулата” в махала Асен), където да бъде лекувана петгодишната му дъщеря Елена, страдаща от белодробно заболяване.

В едно от преданията погрешно се посочва, че става дума за княгиня Тамара (второто дете на царя от брака му с унгарската принцеса Анна – Мария от рода на Арпадите), но тогава тя все още не е родена.

loading...

По това време, известният с множеството династически бракове, Иван Асен ІІ вече е договорил годежа на Елена с малолетния (13 годишен) латински император Балдуин ІІ и за княгинята се полагали особени грижи.

Целта на българския цар била да се намеси във вътрешните работи на латинците и да стане василопатор (опекун) на малолетния император.

Строителството на резиденцията започнало още през есента на същата (1230) година, а първите заселници в землището на днешната махала Асен били строители, ръководени от двама царски пратеници от Търновград.

Станът добил популярност като Хъсен (Ъсен) по името на бащата на българския владетел – стария Цар Асен.

Според една от легендите, заедно със строителите, на това място били проводени да се церят и дузина от ранените български войни при Клокотница, на които по-късно били раздадени земи и те трайно се заселили там.

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!