Легенда за кладенчето на Ирена

Преди векове до кладенчето на Беш-тепе се намирало село Юбер. В селото живеела прелестната девойка Ирена. Като запеела Ирена, гласът й се понасял от Странджа до Сакар планина.

В онези времена по тези места върлувала банда разбойници даалии прочути със зверствата и жестокостта си. Главатар на бандата бил кръвожадният Урум-Бег. За Урум-Бег хората казвали че няма жив човек, който е видял Урум-Бег. Нападали и ограбвали беззащитните села, избивали населението и опожарявали селата. След тях само пепелища оставали.

Това сполетяло и село Юбер. Когато разбойниците нахлули в селото, Ирена копаела лозето. Чула писъците и хукнала да види какво става. Когато наближила се скрила в близката до селото царевица. Видяла Ирена как разбойниците съсичат братята и баща й, видяла как изнасилват и убиват сестрите и майка й.

Крехката девойка не намерила сили да понесе този ужас – полудяла.

След като разбойниците изоставили опожареното село, малцината оцелели, които успели да се укрият в корията, се върнали в селото. Погребали мъртвите, изровили каквото могли от пепелищата и тръгнали по реката да дирят убежище. Стигнали до воденицата на Арапина и там се установили. На картата се появило село Араплии, в последствие преименувано на Чернозем от турската дума „арап” – черен.

loading...

Ирена не тръгнала с другите. Повече никой не я видял, но всяка сутрин на гробовете на мъртвите имало свежи цветя, а вечер откъм кладенчето се носела песента на Ирена. Пеела Ирена за опожареното село, за мъртвите си близки, за погубената си младост, но в песента имало толкова мъка, болка и страдание, че всичко наоколо притихвало в ужас.

Много години минали от тогава, много вода изтекла от кладенчето, но жалният глас на Ирена продължавал да се носи наоколо.

Старите хора казват че, веднъж в годината, когато слънцето достигне зенита си и лъчите му огреят кладенчето, тогава в бистрата вода се появява образът на Ирена.

Легендата е написана на 21 май 1952 г. от Георги К. ДИНЕВ по разказа на Жечо П. ЖЕЧЕВ, който я научил от дядо си.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.