Легенда за Джуглата

С причудливата си форма скалата Джуглата се е превърнала в символ на село Церово. Легендата, разказваща за измислянето на името й, е свързана със създаването на селото.

По време на турското робство освен мъченията, които налагали поробителите, имало и много българи, издевателстващи над сънародниците си. Село Раниславци не било изключение – и без друго бедните хора страдали от обирджийството и мъченията от страна на двама свои съселяни. Но търпението има край… Една вечер мъжете от селото причакали двамата мъчители и ги подложили на такъв бой, че единият от тях умрял на място. Другият успял да избяга и подал опакване не пред местните турски власти, а в София. Когато турските заптиета дошли да раздават “справедливост”, селото било подложено на невиждан дотогава обир, а жителите му били жестоко наказани.

Под страх от нови мъчения, селяните събрали покъщнината си и поели на път в търсене на подходящо място за заселване, където да са в безопастност от турската власт. Така стигнали до местността Цървеняне – високо в планината, но не останали там задълго – започнали да слизат към долината, като предпочели мястото под Пещерата. Но се случило така, че дошла буря, скалата започнала да се рони от проливните дъждове, а падащите камъни помели къщичките на хората, и убили част от животните им. По-възрастните хора започнали да повтарят, че трябва да се отправят

към куклата, защото тя е тяхното спасение. Децата започнали да повтарят думите им, но поради неразбиране някои изговаряли думата като “чукла”, други – като “джугла”. В крайна сметка именно това неправилно изговаряне на думата се запазило като име на причудливата скала.

loading...

Новото поселение се преместило покрай скалата, която се превърнало в негов център.

Според легендата тогава е избрано и името на селото – Церово, защото в Раниславци имало много церове. Така името напомняло на хората за родното им място и освен това символизира здравината и силата на това дърво.

Впоследствие селото се разраснало, хората се заселили далеч от Джуглата, но тя останала техен обединител. Символ на Церово и може би негов закрилник!

Факти

Джуглата (Камилата) е разположена върху втората надзаливна (цокълна) тераса на западния бряг на р. Искър. Намира се в северния край на издигната скална площадка в пределите на с. Церово, западно от ж.п. линията София-Мездра. Силуетът й ясно се откроява над покривите на съседните сгради, за разлика от разположената на около 300 m СЗ от нея скална пирамида “Циганската кукла”, намираща се до пътя София-Мездра. Формата на канарата е овална, като нагоре стъпаловидно се стеснява, при което се образуват няколко заравнени площадки. Поради литоложките особености и тектонските пукнатини, “Джуглата” е разделена на три отделни блока. Най-северният от тях е най-силно нарушен, особено в горната си част, където представлява струпани една върху друга скални плочи.

Източник: bgnasledstvo.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.