Легендата за Тодорини очи

Красивата легенда за Тодорини очи се предава от поколение на поколение.

Тази легенда е свързана с името на тайнствената Тодорка или княгиня Теодора, която упорито е отбранявала Ситанкале от завоевателите турци.

И днес южно от Банско, в местността „Пещерите“, отстояща на 4 километра от града, в началото на Бъндеришката долина, се забелязват останките на някогашна крепост, наречена „Калята“. Тя вероятно е представлявала нещо като стражева кула /нека си спомним Хрельовата кула в Рилският манастир/, чиято задача е била да охранява страничния път за Мелник по долината на Дамяница.

Същевременно крепостта е доминирала над цялата Разложка котловина, която е могла да бъде наблюдавана като на длан. Естествено е, че турците при бурните си завоевателни походи по главните пътища на Балканския полуостров не обърнали внимание на тази изгубена сред планините твърдина.

Но когато султаните поискали да приведат в изправност цялата завладяна територия, дошло ред и за нея. В Разложко те срещнали съпротива на каквато не били свикнали и вместо войска, излязла срещу тях, да бъде командувана от някой мустакат севастократор или войвода, пред редиците въртяла меч чудно хубава юначна българка.

Може някой паша да е пожелал тази необикновена плячка. Но не било лесно да се хване подобна жена. След многобройни схватки тя се затворила с най-верните си в недостъпното кале сред Пирина. След дълга обсада и прекъсване на водопровода, през една тъмна и бурна нощ, Тодорка с верните си войници пресякла вражеския обръч и се втурнала из пиринските дебри. Преследвана от пълчища еничари все по – високо и по – високо, тя се добрала капнала от умора с войниците си до острия връх, що се издига над крепостта на главозамайваща височина. Тук нямало пътища за отстъпление. Борбата била кратка и кръвопролитна.

loading...

Заобиколена от труповете на всичките си войници, Тодорка се обърнала и скочила в пропастта под самите върхове на еничарските ятагани.

Понеже не умряла веднага от сълзите й изтекли две чудно бистри сини езера в подножието на урвата, които и до днес народа нарича Тодорини очи.

Източник: pirin.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.