Легендата за Срегньо

Срегньо. Така се е наричало едно старо селище, възникнало още по време на Римската империя. Намирало се е в малка равнина, разположена между реките Лом и Еличка.

Затова е било такова и името му, означаващо село между две реки. Т.е. средно.

Построили са жителите му и манастир в местността Суьо (сухо) поле, наричан Сухидолски. И за патрон избрали св. Архангел Михаил, който да ги закриля.

Веднъж обаче разсърдили с някаква злина светеца и той изсипал от небето невиждан дотогава дъжд. Двете реки залели равнината, хората напуснали домовете си и потърсили подслон другаде. А селището изчезнало и останал само споменът за първото му местоположение, гласи преданието, разказвано до ден-днешен в село Долни Лом, приемник на Срегньо, т.е. на Средното селище.

Долни Лом е разположено край намиращата се югоизточно от селото Язова планина, на 348 метра надморска височина. На 3 км западно отстои Горни Лом, което е последното селище в Чипровския дял на Стара планина.

loading...

То пък е в подножието на връх Миджур (2168 м), откъдето извира р. Лом (назовавана от римляните Алмус), преминаваща по хилядолетния си път през днешното село Долни Лом. В долния му край към нея се присъединява и р. Еличка, наричана някога и Златичка. Защо ли? Защото римляните са открили златоносна жила в коритото й и са извличали злато по протежението й нагоре.

Това пък подхранва иманярските легенди за несметни съкровища, за съществувала тук работилница за украшения, пазена от седем римски войни. Смята се, че от тази цифра идва и наименованието Седларица. А това е възвишение, закодирало в себе си спомена както за седемте пазачи, така и за крепост, криеща зад стените си огромните богатства. Легенда разказва, че е била защитавана по-късно и от кръстоносец, обявил се тук за крал…

Близо до връх Миджур е връх Орлова чука. Край скалите му има пещера, също стаила в утробата си легенда за несметно римско имане.

Казват, че било запазено през хилядолетията чрез железни решетки, дебели зидове, защитни механизми и вечна отрова… Дали е истина? Никой не може да каже, но пък туристическия маршрут си го има и насладата може да дойде и с красотата на планината.

Източник: vidin-online.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!