Легендата за село Вещица

Вещица е село в Северозападна България. То се намира в община Белоградчик, област Видин. Това село е едно от първите селища, възникнали в полите на Стара планина през XVII в.

Има интересна история за създаването на село Вещица. Разказва се легенда за турчин, който навремето имал чифлик на това място. Обикаляйки земите си през лятото той видял няколко българки които се къпели в месната река. Забранената за времето си гледка принудила турският чифликджия да избяга викайки „Вещици, Вещици..!!!“. Около Освобождението той напуснал чифлика си и там се заселили български работници, които изградили селището.

Друга легенда разказва, че в района имало три воденици. Местните хора били много вещи, т.е. знаещи, разбиращи от занаята си. Когато другоселците се прибирали по родните си места и ги питали откъде идват, те отговаряли: „От при вещици“.

Любопитно: Независимо от произхода на името селото най-вероятно води началото си от турски чифлик, основан около края на XVII век. и началото на XVIII в. Доказателство за това са множеството турски наименования на местности около селото: Османов дол, Омеров връх и др. Най-вероятно чифликът бил изоставен от турския си собственик още преди Освобождението. Заселилите се български работници около него постепенно изградили населеното място. Първоначално то било разделено на три махали, които по-късно се слели в едно село.

loading...

Най-голяма населеност и развитост селото има в периода от Освобождението до Втората световна война, когато населението наброявало 500 – 600 души.

През 1949-1950 година в района на селото действа малка горянска група, противопоставяща се на комунистическия режим.

В новата си история селото се обезлюдява бързо, като от някогашното голямо население са останали малцина жители. В миналото е имало училище, открито през 1893 година, но след обезлюдяване на селото е закрито.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!