Легендата за връх Петрахиля

Връх Петрахиля е символ на град Тетевен. Висок е 1 179 м. Каменният му лоб, с височина около 130 м, пръв посреща слънчевите лъчи. От тук произлиза и името на върха (от гръцки “петрос” – камък и “хелиос” – слънце) – Слънчев камък. Върху скалата при подходящо осветление се виждат знаци със значителни размери. Едни ги виждат като букви, а други като хурка с вретено.

За Петрахиля се носят някои легенди. Според една от тях, левент Димо е задирял красивата мома Цвята. Свирил и той с кавала, а тя слушала в захлас. За срещите си с него се обличала с най-хубавата премяна. За да го изпита колко е юначен се съгласила да му пристане, ако забие хурката й в скалата на Петрахиля. Речено – сторено. Той се изкачил на върха. Спуснал се с въже от павет и забил хурката. Но въжето се скъсало и той паднал от шеметна височина. А хурката останала да напомня за облога на двамата влюбени. И затова нощем, когато вятърът запее над Петрахиля, той пее за погиналия левент Димо.

Източник: mysticallegends.wordpress.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!