Легендарният полк. Владимир Серафимов е потомък на Левски по майчина линия!

На 21 октомври 1912 г, на връх Средногорец, под командването на легендарния полк. Владимир Серафимов, 21-ви Средногорски Пехотен полк, извоюва свободата на Родопа планина.

Освободителят на Родопите остава в историята и сърцата на поколения родопчани и с отказа си да се подчини на заповедта на военното командване да отстъпи и остави околните селища в ръцете на османския поробител. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. След призива „След мен, юнаци…” той повежда паметната битка, която носи жадуваната свобода .

Легендарният полковник Владимир Серафимов е потомък на Левски по майчина линия.

Родословието на полк. Серафимов се съхранява в архива в Смолян и е предоставено от неговата дъщеря Лиляна Тотева. Според експерти от Регионалния исторически музей в Смолян родословното проучване е ценно, защото дава подробни данни за рода на полк. Серафимов, в който има много свещеници, учители, бунтари, революционери.

В епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец, загиват 96 души, а в боя се включва и местното население, а в паметника на върха се пазят костите на героите.

loading...

Много години след победата, когато полк. Владимир Серафимов вече бил на 72 години, военното министерство решава да поправи гафа, че не са се сетили да го издигнат в чин. При чествания на връх Следногорец, от ведомството изпращат комисия при полковника, за да му връчи орден за храброст и генералски пагони. Освен гузни обаче, остават изумени от отказа на великия пълководец:

„ Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи , Вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София, за които никой не е чувал и не помни”

Тринадесет от общо 15-те ордени на полк. Владимир Серафимов се съхраняват в Смолянския музей. Юнкерската сабя на героя от Балканската война е подарена на кметството в с. Полковник Серафимово, а бойната му сабя е притежание на музейната сбирка в 101-и Алпийски батальон в Смолян.

Източник: haskovo.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.