Къща музей „Станислав Доспевски“ – Пазарджик

Къщата музей „Станислав Доспевски“ е единственият в България музей, посветен на възрожденски художник. Сградата е построена през 1864 г. от брациговски майстори. Къщата е двуетажна, кирпичена, с шест стаи и салон, характерна за периода на Възраждането.

Станислав Доспевски е роден в Самоков през 1823г. Той произхожда от семейство на зографи – син е на Димитър Зограф, внук е на основоположника на Самоковската живописна школа Христо Димитров и е племенник на Захари Зограф, един от най-изтъкнатите български художници и иконописци. Учи първоначално в родния си град Самоков, по-късно в Пловдив, а академично образование придобива в Москва и Петербург. Истинското му име е Зафир Димитров Христов, което той сменя след завръщането си от Русия. Фамилията си заимства от името на родното село на дядо си – с. Доспей, което се намира близо до Самоков. Живее в Пазарджик и Пловдив.

Доспевски е един от първите български художници и иконописци с академично образование. Той се превръща в основоположник на светската портретна живопис през втората половина на XIX в. Бележитият художник участва и в националноосвободителното движение за освобождение от османско владичество. Заради тази своя дейност е арестуван и хвърлен в затвора Мехтерхане в Цариград, където през януари 1878г умира.

Днес посетителите могат да разгледат и шестте помещения на къщата. В тях са изложени вещи и предмети от живота на Доспевски и семейството му. Сред най-интересните и ценни експонати са художествените произведения на твореца.

loading...

В къщата има три стенописа: „Протокът „Златният рог“ в Цариград, „Площада с паметника на Пушкин в Одеса“ и „Смяна на стражата пред Императорския дворец в Петербург“, рисувани през 1866г.

В портретната зала на къщата музей „Станислав Доспевски“ са поставени портретите на семейството му.Само тук може да бъде видян шедьовърът в българската живопис – портретът „Домника“, атестатът и сребърният медал на Доспевски от Петербургската художествена академия.

Къщата музей е обявена за музей през 1952г, а за архитектурен паметник – в бр. 37 на Държавен вестник от 1964г. През 1966г става филиал на Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в град Пазарджик. Музеят е и един от 100-те национални туристически обекта в България.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!