Къща музей “Йордан Йовков” – с. Жеравна

Жеравна е селище с богата история и много запазени паметници на жилищната архитектура.

Тя е обявена за архитектурен резерват, в който 172 къщи са паметници на културата.

Родната къща на големия български писател Йордан Йовков се намира в западната част на село Жеравна, на възвишението „ Голямо бърдо”. Тя е построена през ранното Възраждане в края на XVIII и началото на XIX в. Обявена е за архитектурно – строителен паметник в бр.53 на Държавен вестник от 1978 г. с категория „национално значение”.

Къщата става музей през 1958 г. Обкована двукрила врата въвежда в малък, но богато уреден двор и малка приземна къща. В средата на двора е поставена бронзова скулптура на Йордан Йовков. Впечатлява голямата стряха, с плочника и лозницата пред къщата. Малък сайвант въвежда във всекидневната и гостната стая.

Във всекидневната е представен типичният облик на стаята с менсофата,посудата, долапите, огнището, където е живяло семейството.

loading...

В гостната стая са изложени фотодокументи, ръкописи и оригинални първииздания от богатото творчество на Йовков, преведени на чужди езици. Акцент в експозицията е писалката, с която Йовков е написал „ Старопланински легенди” – сборник от разкази, вдъхновени и изцяло посветени на родното му място. Изложена е и карта на Жеравна, на която са посочени места, които съществуват и до днес и са свързани с легендите.

Йордан Йовков живее в Жеравна до 17-годишната си възраст. Завършва в Жеравна основното си образование, след което семейството му се изселва в Добруджа.

В своето творчество Йовков създава жив поетичен свят на благородни и човечни хора със силни страсти. Неговите творби са едни от най-хуманните в българската литература. За него европейските критици пишат като за европейски писател, между най-добрите майстори на разказа в световната литература.

Източник: ilovebulgaria.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.