Къща музей Елин Пелин в село Байлово

Къща музей Елин Пелин се намира в село Байлово, на около 40 km източно от град София.

Класикът на българската литература Елин Пелин е роден в село Байлово. Това малко живописно селце се намира на около 40 км. източно от град София. Селото е изключително красиво, уютно, с чиста природа и с много зеленина. Тук силно се усеща духa на писателя, всичко напомня за него, всички – и млади, и възрастни знаят и разказват спомени за него и го обичат като най-близък роднина и приятел.

През 1977 г. на 11 ноември тържествено са открити построения в чест на 100 годишнината от рождението на писателя Дом – паметник „Елин Пелин” и реставрираната за музей родна къща (дарена от наследниците на фонд „Тринадесет века България), днес филиал на Националния литературен музей – София към Министерство на културата.

В Дом – паметника се помещава богата библиотека на читалище „Елин Пелин – 1922” с над 13 400 тома литература. Книжният фонд се обогатява с нови издания, закупени със средства от спечелени проекти, обявени от Министерство на културата. В красивата сграда има киносалон със 185 места, малки зали и гримьорни, музейна експозиция „Живот и творчество на Елин Пелин”, която се посещава от групи от цялата страна и чужбина. От откриването до сега са преминали стотици хиляди посетители.

Източник: gornamalina.eu

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!