Къщата на Кокона Анастасия

Къщата на Кокона Анастасия

Проучванията за историята на къщата на Кокона Анастасия във Велико Търново са на архитект Донка Колева, а описанието, което стига до нас, е преди тя да се събори.

Датирана от 17-ти век, с външния вид къщата показвала, че е била притежавана от богат търговец от края на 18 и началото на 19 век.

Голяма дървена двукрила порта откъм юг отвеждала към малък двор в покрит навес-вестибюл, от който се влизало в две богато орнаментирани жилищни стаи с дървени резбовани тавани, профилирани с рисуван холкер.

Стените били изографисани и много красиви. Към избените засводени помещения се влизало със стълба от покрития двор. Северната фасада е разчленена от 13 прозореца гледащи към Трапезица.

Къщата е известна с името на Кокона Анастасия и е свързана с една голяма търновска фамилия. Кокона Анастасия е дъщеря на търновския търговец Сава Хаджиилиев и сестра на известния учен и лекар д-р Никола Савов Хаджиилиев (Пиколо), живял и работил във Франция. Анастасия е майка на д-р Димитър Кирович, който е първият дипломатически агент на княжество България в Белград в периода 1879 – 1884 г.

Къщата на Кокона Анастасия е реставрирана през 1969 г. и използвана за база на реставраторите и проектанти от НИПК. През 1983 г., при извършени аварийно спасителни разкопки от АИМ при БАН с ръководител Златка Генова, в приземието е разкрит таен проход и фрагменти от глинени съдове от 12-13 в., което е свидетелство за средновековно строителство в тази част на града.

loading...

През 1994 г. половината от къщата се връща на наследниците на Никола Пиколо Сава и Антония Стефанови, живеещи в София. Години по-късно, частта от къщата, притежание на държавата е продадена на Атанас Арнаудов, който успява да изкупи от наследниците тяхната половина.

Започнал да я ремонтира, но Институтът за паметниците на културата го спрял, защото не правел каквото трябва. Отказал се и зачакал правилните указания.

Но къщата не можела да чака. Така един ценен културен паметник, в който легендите разказват, че е отсядал и Левски, рухва заради нечие безхаберие.

Източник: m.regnews.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!