Кърчевският надпис, изсечен от името на великия дука Врана!

Кърчевският надпис или надписът от Крицува, е старобългарски надпис в днешна Гърция.

Намира се в средновековната крепост Крицува, построена по време на управлението на цар Калоян (1197 – 1207). Надписът е изсечен от името на великия дука Врана в края на 1204 или началото на 1205 г. и има следния текст:

„ Аз, Врана, великият дука, направих крепостта Крицува на 21 ден от месец май по искане на цар Калоян

Крепостта е изградена източно от с. Кърчово на възвишениeто Връо (Врахос) всред естествено скално струпване, достъпно само от север.

Входната порта на укреплението е изградена между два 8-метрови скални блока с ходник-прорез, широк около 1,50 m. Вдлъбнатините за укрепващите греди на портата все още личат върху скалите. Надписът е изсечен на южния от двата блока в границите на крепостта, на около метър над земята.

loading...

Кърчевският надпис е споменат за пръв път от Стефан Веркович през 1889 г. като славянски. През 1891 Георги Стрезов дава повече данни и снимка, и го определя като български. През лятото на 1916 г. Йордан Иванов проучва старината и прави снимки. Историкът Георги Баласчев през 1917 г. предлага първи прочит на надписа

Буквите са с височина 7-8 см, издълбани с длето върху слабо заравнена гранитна повърхност и се сливат с естествената текстура на скалата. Символите на третия ред са нечетливи и вероятно дават дата на изсичането. Към 2018 г. надписът е видим, но първият символ и предполагаемото име на цар Калоян е заличено.

Георги Баласчев през 1917 дава първи прочит на надписа като „Азъ Врана дука великъ сътворихъ града Кричумъ и храма за молитва и каяние въ лето 1296 (или 1366)“. От двете предполагаеми дати, Баласчев смята втората за по-достоверна.

Според Йордан Иванов разчитането на Баласчев не взема предвид графическата и граматическата страна на надписа и предлага друг вариант, в който на последния ред разчита името на цар Калоян. Й. Иванов не разчита неясните начални символи на третия ред, но предполага, че споменатия „Врана, дука велик“ е Теодор Врана, съвременник на Калоян и син на Алексий Врана.

Надписът отразява построяването на крепостта Крицува (Кърчово) в долината на река Белица. Той е свидетелство за наличието на титлата велик дука във военно-административното управление на българската държава по времето на Калоян. Последният е споменат със своята царска титла, което също е от важно историческо значение. Съдържанието на надписа разкрива укрепителните мерки, предприети от Калоян в Серската област, принадлежаща по негово време към пределите на България. Макар и кратък по съдържание надписът съхранява спомена за грижите, които българският владетел и неговия висш служител великия дука Врана са положили за осигуряване на военната отбрана на западните български предели

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.