Кучешка глава, изваяна от природата в скала, пази Маслен нос

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове. Населен е от дълбока древност – на мястото където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали изваяни от реката, е възникнал древния град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг. През XIII-XIV век на носа е разположено пристанището Сива.

Легенди разказват как някога край величествените скали недалеч от Приморско са се разбивали гемиите, превозващи зехтин, та разлятата мазнина хубаво омазала удивителните фиорди, накъдрили бреговата ивица в причудлив контур.

Нарекли вдадената в морето огромна монолитна скала Маслен нос. Турците му викали Зейтин борун.

По вкаменения му силует, дело на вихрилата се тук в праисторически времена вулканична активност, още личи как се е диплила и застивала лавата. И като артистичен скулптор майката природа е изваяла от една скала причудлива фигура, наподобяваща глава на куче.

loading...

Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията „природна забележителност“.

В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ.

Източник: wikipedia.org, desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!