„Куршун“ чешма в гр. Шумен

В гр. Шумен на пресечната точка на ул. „Съединение“ и ул. „Стефан Янев“ в малка кокетна градинка е разположена „Куршун“ чешма, една от най-големите и хубави чешми, запазени до наши дни в страната.

Майсторски пропорционирана и издържана в архитектурно и художествено отношение, тя действа предимно с обема си. Цялото площадче е подчинено изцяло на нея.

Ако не знае човек предварително, може да си помисли, че е малка странна къщичка, тъй като правоъгълната форма с размери 7,20 на 2,20 м. и покрива с керемиди насочват на такава мисъл. Пък и от трите дупчици, в които някога е имало чучури, не тече вода.

Куршун чешме (kurşun çeşme), „Куршун“ чешма или „Оловната чешма“ е наречена така заради покрива от оловни листове, когато е била направена през 1774 г. Легендата гласи, че султанът казал, че трябва да се спрат вече войните и проливането на кръв и наредил куршумите да се претопят и от оловото да се направят плочите за покрива на чешмата.

Северната страна на чешмата е главната, има пиластри и полуколонки, отделящи три полета, завършващи в горния си край с ориенталски арки. Под всяка от тях има по една композиция от три медальона.

loading...

В средното поле е вградена мра морна плоча с надпис, възхваляващ естествено поръчителя на чешмата. На 4-ти ред :

„Какъв извор е това – подобен на райския извор, каква чешма е това – подобно на райска чешма. Постройката е прекрасна като рая, а водата по – скъпоценна от животворна вода.“

Красиви думи и най – хубавото би било, ако от чешмата отново потече вода, но както се пее в една песен  „а дано, ама надали“. Дано поне да се пази този ценен спомен от миналото ни, макар и вече с керемиден покрив.

Източник: aquaiarte.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!