Кръстът, подарен от цар Иван Шишман на манастира „Свети пророк Илия“ в Тетевен

Този напрестолен християнски кръст е една художествена и историческа ценност не само за селището, а и в национален аспект.

Кръстът, подарен от цар Иван Шишман е изработен от здраво дърво, обкован е със сребро, допълнително позлатен и оцветен в небесно синьо. Върху лицевата му страна са издълбани 12 ниши, в които са изпълнени със завидно майсторство моменти от живота на Спасителя: Благовещение, Сретение Господне, Кръщаването, Преображение, Купелът и Погребението.

От другата страна: Тържественото влизане в Йерусалим, Христос благославя децата, Възнесението, Съборът Богородичен и Успение Богородично. Имал е поставка с много важни елементи от битието на Спасителя и други християнски теми.

Размерите на този кръст са: дължина – 22,5 см, ширина – 13,5 см, дебелина – 3,5 см. В лицевата му страна са вградени и 28 скъпоценни камъка. Посочваме тези данни, за да се разбере колко висока е цената на този царствен жест и още – поради трагичната история на изчезването му.

Още през далечната 1905 г. кръстът бива взет от манастира и препратен в тогавашната Ловчанска митрополия от тамошния епископ Максим. По-късно изчезва поставката и след година – и самият кръст.

loading...

Кой и как е свършил това кощунство – не се знае. През този период тетевенци правят отчаяни усилия да си върнат взетия кръст, но така и до днес нещата нямат отговор.

Георги ЦОЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.