Крумова България – Първата българска империя

При смъртта на кан Крум, България се е разпростирала върху площ от 620 хиляди кв. км – всъщност това е първата българска империя в нашата история!

На север тя стига до Днестър, на юг – до Адрианопол, на изток – до Черно море, и на запад – до средното течение на Дунав.

Но не само голямата територия дава основание тогавашните ни земи да се определят като Първата българска империя. Император е титла, която се дава на владетел, господстващ над много народи. На обширната територия на Крумова България са живели българи, славяни, авари, византийци, унгри, онигури, котогури, утигури, абодрити, браничевци, тимочани.

Още през 806 г. Крум премахва племено-родовото управление и създава териториално-административно, с него страната е разделена на комитати (области) и жупи (общини). За съжаление тази реформа не се осъществява в достатъчна степен в Отвъддунавските земи и на запад от река Морава.

Във военното дело Крум внася редица новости. Създава редовна армия и опълчение, като на всеки 6 месеца провежда учения, за да се поддържа тяхната боеспособност. Негова идея е създаването на обсадна техника, а след превземането на Месемврия се усвоява използването на сифоните за изхвърляне на „гръцки“ огън. Преди и по време на битките умело си служи с военно разузнаване, маньоври за бързо придвижване и изненада на противника, преградни стени (като тази, при която унищожава армията на Никифор І Геник), разумното изчакване противникът да нападне първи (както в битката при Версиникия), също, вече посочих по-горе, започва строителството и на бойни кораби…

loading...

По това време той извоюва изумително разширяване на България и тя става, заедно с Франкската и Византийската империя, една от трите най-могъщи сили в Европа!
И всичко това кан Крум е постигнал само за 11 г. (от 803 до 814 г.). Можем само да си представим какво би направил, ако бе поживял поне още 5-6, да не говорим за 15-16 години!

Не бива да забравяме: той създава и династия, която управлява страната до края на Първото българско царство.

Източник: duma.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.