Красивият паметник на Пенчо Славейков и Мара Белчева в Севлиево

Паметникът на Пенчо Славейков и Мара Белчева се намира на площад „Свобода” в град Севлиево. Паметникът е открит на 1 ноември 2016 г. точно в Деня на народните будители. Творбата е дело на скулптора Велизар Захариев и е по идея на Община Севлиево.

Паметникът изобразява Пенчо Славейков в компанията на своята спътница в последните си години, Мара Белчева. За никого не е останала в тайна тяхната голяма любов. Двамата са приседнали на пейка, вперили поглед един в друг. Поетесата Мара Белчева държи книга в ръка. Тя е една от първите български поетеси и една от най-образованите за времето си жени в България.

Мара Белчева е уникално съчетание от красота, добро възпитание, отлично образование и поетичен талант. Личността на поетесата, родена в Севлиево, живее в представите ни чрез различни мнения, оценки и легенди. Никоя друга жена в литературните кръгове не може да се сравни с нея като диря.

Женствената природа познава неочаквано постоянство, литературни интереси, трудолюбие. При Мара Белчева животът не е просто низ от случайности, „а съзнателно надмогване на битието”.

loading...

Не голямото й по обем творчество е неповторимо индивидуално в историята на българската „женска” поезия. Духовно обогатена от общуването си с големия български поет Пенчо Славейков, Белчева създава интимна лирика на нежните чувства и размисъл. Творбите й са посветени на човешката близост и доверие. Нейните стихове представляват поетическо отражение на мирогледа и характера й.

Тя – музата на българската поезия, той – един от великите ни интелектуалци за всички времена. Мара Белчева и Пенчо Славейков са онази двойка, в която любовта и духът са свързани по удивителен начин, за да бележат целия български ХХ век.

Източник: gabrovonews.bgploshtadslaveikov.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!