Копиловският манастир „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“

Копиловският манастир „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ е нов манастир, разположен до село Копиловци, община Кюстендил.

Представлява комплекс от трикорабна черква (строена през 2003-2009 г.), жилищни и стопански сгради, които са в процес на изграждане със средства, изкарани от монасите от земеделие.

Манастирът е основан през 2003 г. До 2005 г. е подчинен на Българската старостилна православна църква, а от 2009 г. е подведомствен на Църква на истинно-православните християни на Гърция (Синод на Калиник).

Игументът на Копиловският манастир схиархимандрит Касиан е роден в гр. Кюстендил. Получава светско образование по геофизика, а след това по приложна математика. По-късно завършва „Теология“ в Духовна академия, гр. София. В манастир е от 1979 г., а приема монашество през 1981 г. Игумен е на манастир „Св. Йоан Предтеча“, с. Жабляно, а понастоящем и на новостроящ се манастир „Благовещение на Пресвета Богородица“ край с. Копиловци, обл. Кюстендил.

Възстановява Жаблянския манастир със собствени финансови средства и създава скотовъдно и земеделско стопанство. Отказва се от монашеска заплата, за да не нарушава каноните на православната църква.

loading...

С няколко послушници и монаси схиархимандрит Касиан започва да строи манастир „Благовещение на Пресвета Богородица“ върху наследствени земи до с. Копиловци, недалеч от Кюстендил. Средствата набавят сами с обработване на земя и отглеждане на зеленчуци, плодове и поддържане на рибарник над с. Трекляно. Продукцията, която създават успяват да продават на пазара.

Схиархимандрит Касиан ратува за възстановяване на раннохристиянската православна църква, такава, каквато е била по времето на цар Борис Покръстител.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!