Кой е мъжът от известния семеен портрет, рисуван от Майстора

Едно от най-известните платна на Владимир Димитров – Майстора е „Семейство“. Това е семеен портрет на Андон и Стойна Виячеви.

Андон Виячев е родом от кюстендилското село Шишковци, Където от 1924 г. до 1951 г. живее и именитият ни художник, с когото са лични приятели. Двамата се познават от времето на Първата световна война, в която Майстора взема участие като военен художник, а Виячев – като ротен фелдфебел.

Виячев е един от най-щедрите дарители в Кюстендилския край. Той основава фонд „Андон и Стойна Виячеви“.

С отпуснати от него 2 милиона лева са построени някогашното училище в Шишковци, носещо името на благодетеля, което днес е закрито, както и жп гарата в селото – тя също днес вече е закрита и е оставена да се руши на воля. Със средства от дарителския фонд са финансирани и още редица други културни и просветни начинания.

loading...

Самият Андон Виячев е бил последователно учител, контрольор по десятъка и писар в общинското управление в родното си село. Избран е за депутат в XI обикновено Народно събрание. Той оказва активно съдействие за развитието на овощарството в Шишковци.

Автор: Дина Харизанова

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!