Който пие от Любовната чешма в Трявна, ще получи ръката на любимата

Любовната чешма в Трявна пресъздава драматичната история на тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска мома.

Младият творец не го признават за майстор от месния еснаф, затова и нямал смелостта да я поиска за жена. И за да се докаже, решил пред съгражданите си и пред Бога да извае от мрамор своя шедьовър, символ на любовта му.

Мраморът бил най-трудният за обработка материал, тъкмо затова той се спрял на него. Сътворил момъкът чешмата, като изобразил лика на своята любима, а течащата под красивия образ вода била символ на вечно слетите им влюбени души, свързани от непреходната любов.

И днес всеки млад мъж, стигнете ли до Любовната чешма в Трявна, може да поиска Божията благословия за ръката на девойката, която обича, щом отпие глътка свежа планинска вода.

Чешмата се е превърнала в своеобразен олтар на вечната любов. А водата, която тече от нея е с постоянна сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала или намалявала, колкото и жарко лято да я гори.

loading...

Яна КИРИЛОВА

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.