Козма Тричков Вълков дарява от Букурещ за България

Чрез завещанието си през 1867 г., с изключение на дребни суми за близки и роднини, Козма Тричков оставя всичко спестено от него за обществени цели

Козма Тричков Вълков (1808 – 1867) е търговец и общественик, роден във Враца. Учи в килийно училище в родния си град. Поради конфликт с местните власти около 1825 г. напуска Враца и отива в Букурещ.

Към средата на 19 в. вече е едър търговец, натрупал значително състояние. Активен участник е в живота на българската емиграция в Румъния.

По време на Кримската война (1853 – 1867) е член на Българския комитет за набиране на доброволци за войната. От 1862 г. е член на Българската добродетелна дружина (БДД) – обществено-политическата организация на българската емиграция в Букурещ. Щедро дарява за поддържане на българските чети през 60-те години на 19 век.

loading...

Умира в Букурещ.

Чрез завещанието си през 1867 г., с изключение на дребни суми за близки и роднини, Тричков оставя всичко спестено от него за обществени цели.

За издръжка на училищата във Враца дарява къщата си в Букурещ, както и равностойността на около 600 хил. лв. За църквата „Свети Никола“ оставя 300 хил. лв. и още 100 хил. лв. – за други две църкви в града.

За строеж на болница и училище в Търново дарява 500 хиляди лева, 300 хил. – за Българската добродетелна дружина, както и 75 хил. лв. на Руското генерално консулство в Букурещ.

С дарените от него средства се обособяват два фонда. Първият – към Министерство на народната просвета, е предназначен за поддържане на училищата във Враца. Към 1948 г. основният му капитал достига 160 993 лв., а източник за приходи на училищата е и завещаната от Козма Тричков къща в Букурещ.

С приходите от втория фонд към БДД дарителят подпомага българи, учещи в чужбина, като условието е след завършване на обучението, те да се завърнат в България.

Източник: vesti.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.