Коварният хан – Хан Телериг

Хан Телериг е роден през 706 година, син е на Тервел и византийката Анастасия.

На българския престол Телериг е от 768 до 777 година.

Управлението му бележи края на вътрешната криза в България от VIII век.

За пръв път името му се споменава във връзка с похода на византийския император Константин V Копроним срещу България през май 774 г. Този поход завършва без решително сражение, с мирен договор между двете страни.

В края на същата година обаче Телериг изпраща 12-хилядна армия в Берзития (в дн. Република Македония), но византийският василевс, предупреден от своите агенти в Плиска, събира многократно по-силна войска и успява да срази българските части. Въодушевен от успеха си, император Константин V отново предприема поход срещу България, но северните ветрове възпират византийския флот край Месемврия (дн. Несебър) и по този начин осуетяват византийските въжделения.

loading...

Хан Телериг пише до византийския император писмо, в което заявява, че възнамерява да избяга при него, но се нуждае от гаранции за себе си и иска да му бъдат дадени имената на византийските хора, които биха могли да му помогнат. Константин V допуска, че Телериг е поредният български владетел, принуден да се откаже от престола, и изпраща на хана имената на своите шпиони. На Телериг не му остава друго, освен да избие агентите на чуждата държава.

През 777 г. Хан Телериг все пак все пак е принуден да избяга в Константинопол, където е покръстен и приема името Теофилакт. От страна на новия византийски император Лъв IV (775-780) той бива удостоен с титлата патриций.
Същата година обаче умира.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!