Кован кая – Скалата кошер близо до село Долно Черковище

В местността Кован кая, близо до с. Долно Черковище‚ се намира един от най – големите мегалитни тракийски култови комплекси в Източните Родопи.

В превод Кован кая означава Скалата кошер. Името на масива са дали многобройните трапецовидни ниши, издълбани в него, в резултат на което скалата, гледана отстрани, наподобява пчелна пита. Тук‚ в отвесните скали на вулканичния масив‚ на шеметна височина‚ са изсечени повече от 100 трапецовидни ниши.

Предполага се‚ че те са използвани за погребални цели‚ като в тях са поставяни урните с праха на кремираните мъртъвци. Освен нишите, в скалния масив е изсечена и пещеровидна гробница.

Археолозите от Регионален исторически музей – Хасково смятат, че култово – погребалният комплекс се намира в пряка връзка с тракийските селища, крепости, некрополи и светилища‚ намиращи се в землищата на селата Долно Черковище, Пчелари и Орешари (последното се намира на десния бряг на река Арда). На около 500 м северозападно от Долно Черковище, в южната отвесна стена на доминиращата над околността скала‚ са изсечени още 6 култови ниши. На върха на масива е изсечена гробница, а в непосредствена близост са открити и следи от голямо тракийско селище.

Интерес буди и твърдение, според което нишите на Кован кая с форма на трапец са „отваряли” врата към Космоса, през която в точно определени дни на годината човешката душа е осъществявала връзката си със Вселената. Само така е било възможно да се осъществи придвижването във времето и пространството и пътуването към друг свят. Доколко е вероятно това? Ако насочим вниманието си към астрономическата карта и разгледаме разположението на звездите, бихме могли да установим известни закономерности.

loading...

Така например четири звезди от съзвездието Лъв образуват фигура трапец като три от тях са постоянно присъстващи в нея (това са най-ярката звезда от съзвездието – Регул, заедно с Денебола и Алгиеба), а четвъртата е „подвижна” и в един определен момент „затваря” трапеца, без нея той не може да съществува. Ролята на затварящ фигурата елемент през различни периоди от годината имат Марс, Венера, Юпитер, Сатурн и дори Слънцето.

Съзвездието Лъв е било познато още на древните египтяни. То се състои от около седемдесет звези, повечето от които слаби като само най-ярките от тях образуват фигура, подобна на лъв. Съзвездието е известно с това, че през него минава метеорният поток Леониди. Всяка година около средата на месец ноември близо до „главата” на лъва се наблюдава „метеорен дъжд”, по-познат като поток от падащи звезди. Може би траките са познавали тези явления много преди нас и са прилагали знанията си, за да използват онези моменти, когато се „отваря” вратата към Космоса (когато четвъртият елемент затваря трапеца) и през нея минават душите им заедно с падащите звезди.

Счита се, че метеорният поток е познат от около 3800 години (а може би и по-рано), което прави възможна достоверността на подобна теория. Дали тя ще бъде потвърдена е трудно да се каже, но не можем да не признаем, че и днес мнозина от нас не пропускат да си пожелаят желание при вида на падащите звезди. Твърди, се че само посветените в това знание жреци са издълбавали трапецовидните ниши в скалите, за да не може някой друг недостоен да докосва душата им. По тази причина голяма част от скалните ниши са разположени на високи и трудно достъпни места в източната част на Родопите.

Източник: bulgariatravel.orgkeepliving.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!