Княз Боян-Енравота: „Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българска земя“

Княз Боян-Енравота е първият български мъченик, който е умрял за християнската вяра.

Княз Боян е бил внук на хан Крум и е бил осъден на смърт от брат си хан Маламир заради християнската си вяра.

Княз Боян-Енравота е бил син на хан Омуртаг и е първият български канонизиран светец, който нашата православна църква познава и почита.

Българският княз е приел християнството под влиянието на византийския пленник Кинам, който бил заловен от кан Крум при едно от множеството му нашествия.

Кан Омуртаг знаел за християнската принадлежност на византиеца и веднъж се опитал да го принуди да се нахрани от идоложертвена трапеза.

loading...

Кинам не изпълнил заповедта на хана, заради което бил хвърлен в затвора за няколко години. Византийският пленник е бил освободен от Боян-Енравота, който поискал от по-големия си брат кан Маламир да му подари византиеца за роб.

Под влиянието на Кинам, Енравота приел християнството и не след дълго се покръстил с името Боян, което се превежда като маг, лечител.

Когато братът на Боян – Маламир, разбрал за неговото кръщене, той заставил по-малкия си брат да се откаже от Христа, но князът твърдо отказал.

Маламир започнал да го подлага но жестоки мъчения и след като Боян не склонил, брат му наредил той да бъде посечен с меч през 833 година.

Преди да умре княз Боян-Енравота е произнесъл пророческа реч:

„Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат храмове на истинския Бог и чистите свещеници, чисто ще служат на чистия Бог! „

В Българското православно християнство княз Боян се разглежда като жертвата, върху която са излети основите на българската църква. Неговата смърт бележи края на старите езически ритуали и приемането на християнството по нашите земи.

Източник: sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.