Кметът Александър Попов модернизирал град Батак

Александър Попов е успешeн кмет на Батак и изтъкнат общественик.

Баща му бил организационен секретар по време на Априлското въстание. Александър Попов участвал в Балканската и Първата световна войни. Бил кмет на Батак два мандата – в периода 1925 – 1929 г. Построил сградата на кметството, а през 1925 г. започнало строителството на читалището. Членувал в трудово-търговската производителна кооперация „Орфей”. Открил Българска популярна банка през 1928 г. През 1919 – 1931 г. бил околийски управител. Създал в града първата напоителна система, минаваща през местността Превала. На всяко семейство осигурил по 5 сливови дръвчета и засаждането им в околностите на Батак.

Алекси Попов модернизирал и водопроводната мрежа в града. Чрез депутата от Пещера Михаил Такев уредил закупуването на около 10 000 м немски манесманови тръби. Всеки батачанин, който ходел с воловете и конете си на кирия и карал до Пазарджик и околните села материал и дърва, бил задължен на връщане да докарва по една от тези тръби. За стимул раздавали много дефицитните за онова време клинци и подкови. Полагането на тръбите и съоръженията към тях ръководел инж. Брадински, белогвардеец. В точно определения от него ден и час питейната вода тръгнала по тръбите към домовете на батачани.

През последната година от втория мандат на Александър Попов се случило още едно значимо събитие – газените лампи отстъпили място на електрическата крушка благодарение на построената в Сръбска река (приток на р. Марица) английска турбина, произвеждаща ток.

loading...

Кметът бил защитник на онеправданите. По време на Деветоюнския преврат отряд полиция и жандармерия арестувал десетина земеделци и комунисти. А. Попов и Петър Пунчев не позволили да се извършат инквизиции на арестуваните и мирното население. По време на антифашистката борба от 1941 – 1944 г. Алекси Попов се застъпил пред Черния капитан Динев да не се прилагат крайни инквизиции.

Александър Попов бил голям оратор. За него депутатът Михаил Такев казва: „Когато от трибуната той говореше, в залите цареше мъртва тишина.” Създал добро семейство с двама синове и две дъщери.

На 9.ІХ.1944 г. Алекси Попов е арестуван. Тринайсет дни е подложен на жестока инквизиция в училището на Батак. На 22.ІХ.1944 г. го извеждат на височина с изглед към града го изтезават и се гаврят с него. Отнемат му живота без съд и присъда.

Ангел НЕЩЕРЕВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.