Каменната стража край Котел

Паметникът Каменната стража се намира на около 5 км. на югоизток от град Котел.

На 17 юли 1280 г. (според други източници събитията се развиват през 1279 г.) близо до крепостта Диавена и Котленския проход се състои драматичен военен сблъсък между българска войска, предвождана от Ивайло, и византийската армия. Ромеите неведнъж са разбивани от българина.
В конкретната битка те наброяват 10 000 войници, които са изпратени от Михаил Палеолог, а начело им застава протовестиарий Мурин.

В теснините около Котел, и по-точно прохода Железни врата, византийците за пореден път търпят поражение от Ивайло, като част от тях загиват в самата битка, а оцелелите са пленени и избити по заповед на Бърдоквата, както са наричали българския „народен цар“.
В трети том на своята „История на българската държава през средните векове“, посветена на България по времето на Асеневци, Васил Златарски отбелязва, че след тази победа ожесточеният Ивайло „дал пълен простор на отмъстителното си чувство – едни той безпощадно убивал на място, казва Пахимер, а други откарвал в плен и после ги предавал на най-страшна смърт“.

Публикация в сп. „Военна история“ представя покъртителни подробности от съдбоносното сражение – Мурин е посечен, а пътят за отстъпление на византийците е блокиран от крепостта Вида, чийто гарнизон подкрепил Ивайло. По-голямата част от ромеите попада в плен.

loading...

„Изправен пред възможността да държи под стража повече войници, отколкото имал под свое командване, Ивайло взема същото решение, което 140 години по-късно Хенри V взима при Ажинкур – да избие пленниците. За разлика от английския крал, който спасява френските аристократи за откуп, Ивайло избива цялата ромейска армия – акт безмилостен и категоричен, който само подчертава намерението му да се разправя моментално със всеки, застанал на пътя му“ – се изтъква в статията.

За да се увековечи това историческо събитие, с 46-о постановление на Министерския съвет от 11 декември 1969 г. е решено на мястото, където Ивайло побеждава византийския пълководец Мурин, до 1971 г. Комитетът за изкуство и култура и Главното управление на пътищата да изградят „подходящ“ монумент.

И постепенно в подножието на връх Вида, където специалистите смятат, че се е издигала и старата римска крепост Диавена, там, където се е състояла битката – само на 5 километра югоизточно от днешния град Котел, започват да се появяват монументалните фигури на воините на Ивайло. Днес те са известни като Каменната стража край Котел.

Източник: project.iwalk.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!