Камбуровият хан в град Елена

Камбуровият хан е построен около средата на XIX в. носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал в Капитанниколовото въстание (1856 г.) и Хаджиставревата буна (1862 г.) и е бил член на Еленския революционен комитет.

Този хан е изграден с приземен и втори етаж. Няма сутерен Общата квадратура е 198 м2.

Архитектурата на Камбуровия хан е изразителна, проста и лаконична — пример на балканската възрожденска архитектура.

Широките стрехи, каменната зидария, прорязана със сантрачи, патинирани дървени талпи във втория етаж и пестеливо използваната бяла мазилка, всички тези компоненти на архитектурния образ сполучливо се допълват и допринасят за доброто въздействие.

Пропорциите на обема на сградата са много добре постигнати. Архитектурата съответства и на предназначението и хан от епохата на Възраждането, със загатнати функции на обществена сграда.

loading...

Ханът се намираше в с. Иовковци, където образуваше интересен възрожденски ансамбъл заедно с църквата, училището, някои работилници и стари къщи.

Поради строежа на яз. Иовковци той бе демонтиран и пренесен на ново място в гр. Елена — в двора на даскалоливницата, в съседство с историческата църква „Св. Никола“, Часовниковата кула от 1812 г., Попниколовата къща, Гуневата къща.

Той се включва много добре в ансамбъла.

Сега в Камбуровият хан е подредена етнографска изложба.

Източник: tarnovo.info

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.