Как се е появило кукерството и какво символизират кукерите

Една от най-популярните традиции по нашите земи е кукерството. Изпълнява се в различни региони на страната и според някои изследователи тези обичаи са започнали още преди 6000 години.

Кукерството е ритуал, наследен от древните гърци и техният култ към бога на виното и веселието Дионисий. Неговите поклонници се наричали сатири и силени, а траките са ги преобразували в кукерите, познати и днес.

В периода между края на зимата и началото на пролетта древните тракийски племена слагали маски на лицата си и изпращали месеците на мрак и студ, подготвяйки се символично за новата година.

Думата кукер също е с тракийски произход и означава високи, маскирани хора. По традиция в костюма на кукера трябва да се включи 2-метрова шапка, която да въздаде впечатлението за височина.

loading...

В Източна България кукерите често се обличат в булчински одежди, а на някои места носят предимно дрехи от кози и овчи кожи. Задължително е обаче да имат звънци и тояги, с които да гонят злите духове и да приветстват пролетта.

Според поверието звънците трябва да са възможно най-шумни, за да прогонят злините.

Създаването на кукерски костюм е истинско изкуство. Костюмите се украсяват с разноцветни конци, платове и мъниста. Набляга се предимно на червения цвят, защото той се свързва с плодородието, огъня и слънцето. В българския фолклор се вярва и че червеното предпазва от уроки.

Белият цвят също е основен при кукерските костюми като символ на чистото и доброто. Само маската е зловеща, за да изплаши нещастията и те да напуснат земята.

За най-старинни се считат маските, представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионисиеви тържества.

Като кукери може да се преобличат само неженени мъже. Единствено царят на кукерите може да бъде зрял мъж със семейство и дом. За разлика от останалите кукери по време на ритуала той се вози на каруца.

Източник:  sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!