Как къщата на Яворовата любима Мина била спасена от разруха

Родната къща на Яворовата любима Мина в град Елена е спасена от разруха и реставрирана.

Заслугата е на германец с български корени, който купува имота и възнамерява да го превърне в музей.

Домът на Яворовата любима – Мина в центъра на Елена е бил на път да рухне, докато покрай него случайно не минава пенсионираният стоматолог доктор Ернст Трифон Юде. Запленен от историята за вълнуващата любов между Яворов и Мина, той решава да купи и спаси 130-годишната постройка.

След като ремонтира течащия покрив и реставрира дома, Ернст Юде го продава на бизнесмена Ангел Тихинов, който обмисля да направи втория етаж музей на Мина, а първият да е картинна галерия.

Тихинов продължил с реставрацията и се опитал да внесе в интериора на къщата духа на отминалите времена. Жителите на балканското градче не скриват радостта си, че домът на Мина е оцелял и са признателни на хората, които са се погрижили за него.

loading...

На фона на множеството рушащи се сгради, обект на културно-историческо наследство у нас, за които няма кой да се погрижи, къщата на жената, за която Яворов пише „Две хубави очи“, има щастлива съдба, но и дава надежда, че споменът за ценните ни личности, няма да рухне.

Източник: news.bnt.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!