Как българи спасяват пристанищния град Пирея през 1941 г.

На 30 май 1941 г. моряците от българския търговски кораб “Княгиня Мария Луиза” извършват невиждан подвиг. Война е. Натоварени с авиобомби, бензин, снаряди, те пътуват от Солун за Пирея.

По неизвестна причина корабът се запалва и започва борба с огъня, за съжаление – безуспешна. Тогава капитан Иван Томов събира командния състав и моряците, които доброволно искат да останат и се жертват.

Корабът е изтеглен на буксир, продължава на собствен ход и навътре в морето се взривява. Всички загиват с изключение на един помощник-капитан – Веселин Георгиев (по прякор Фоса), когото вълната изхвърля и гръцки моряци прибират. Така този герой спасява Пирея.

Случаят е напълно забравен, а това е изумителен подвиг, извършен от българи. Неповторен досега в световната история. Тя познава обратното. Кораб се запалва на пристанището в Халифакс, Канада.

loading...

Тогава обаче капитанът и помощниците му се изплашват, качват се в спасителната лодка и побягват. По инерция горящият съд се забива в пристанището, взривява се, а заедно с него и складовете на пристанището. Загиват 2000 души.

Източник: zarata.info

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!