Как Балканската война ощети парфюмната индустрия

В архива на авторитетния „The New York Times“ открихме кратка, но любопитна статия за последиците от Балканската война върху парфюмната индустрия, в която и тогава, и сега България участва активно чрез износа на розово масло. Ето и текста на статията:

Как войната ни наранява

Заплахата от глада за розово масло идва от България

Чрез „Трансатлантически безжичен телеграф Маркони“ за „Ню Йорк Таймс“

loading...

ЛОНДОН. 9 октомври.

Войната на Балканите е довела до отрязване доставките на розово масло, от което производителите на висококачествен парфюм до голяма степен зависят. Цените вече се вдигнаха и ако войната се окаже продължителна, ще се озовем в кризата, която ни заплашва от известно време.

Розовото масло, макар използвано в малки количества, е основната съставка на редица парфюми. Практически България е единственото място на света, където се произвежда висококачествено и истинско розово масло.

Розите се отглеждат основно от селяни в долините, а дестилираното масло се изнася през Константинопол. Опитите да се получат същите резултати от рози, отглеждани във Франция, Германия и Южна Австралия са се провалили.

Докато облаците на войната още се събираха, търговците от Изтока побързаха да изнесат всичките си налични запаси от размирния регион. Купувачите в Лондон, Париж и Ню Йорк буквално взеха всичко, с което можеха да се сдобият дори и на невероятно високи цени.

Публикувано на 10 октомври 1912 г., в „Ню Йорк Таймс“

Източник: bulgarianhistory.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!