Кавхан Иратаис – българският болярин с огромна власт при хан Крум!

Кавхан Иратаис е български болярин, кавхан при хан Крум (803 — 814). Името му е известно от един прабългарски каменен надпис от 813 г.

Кавхан Иратаис  бил поставен за „главатар“ на лявата (източната) страна на „саракта“, т.е. държавата. Тази част на България обхващала новозавладените през 811 — 813 г. земи на юг от Стара планина.

По стар тюркски обичай те били разделени на три части съгласно устройството на войската — център, ляво и дясно крило. Лявата страна била почетната. Това се определяло от факта, че тронът на хана бил обърнат винаги на юг — свещена посока у прабългарите. От лявата му страна стоял кавханът, а отдясно се намирал ичиргу-боилът.

Съгласно тази традиция кавхан Иратаис получил в подчинение черноморските области с най-важни крепости Анхиало (дн. Поморие), Дебелт, Созопол, Ранули. Под негово разпореждане били и местните византийски стратези (управители) Кордила и Григора.

Кавхан Иратаис имал огромна власт. Той бил главнокомандващ войските на лявото крило, разположени срещу Константинопол, разполагал с административни, граждански и политически правомощия.

loading...

В административно — аристократичната йерархия заемал второто място след хана. По всяка вероятност кавхан Иратаис имал източната част на „вътрешната област“ на държавата с център Варна. Всичко това му отреждало водещо място в цялостния живот на държавата.

Из „Кой кой е в средновековна България“

Йордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов

Източник: istorianasveta.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!