Йеродякон Левски възкресение

Йеродякон Левски възкресение

Йеродякон Левски възкресение .
Родолюбиви Българи започнаха инициатива за изграждана на паметна плоча на йеродякон Игнатий – Васил Левски в Сърбия.

Левкийски епископ Павел

В историческата крепост Калемегдан там където е създадена първата Българска легия от Георги Сава Раковски нашите борци за национално освобождение са се обучавали във военно дело на това историческо място за борба с поробителя за освобождението на България и Сърбия от Турско робство. Именно тук нашият Апостол получава прозвището си Левски след като прави онзи невиждан лъвски скок.

На това окървавено място турците взривяват църквата „Света Петка“ и е разрушена до основи.

От гражданското сдружение „Приятели на Русия и православен свят“ и от Български Народен Събор поискаха и получиха благословията на сръбският патриарх Ириней. В самият исторически комплекс „Калемегдан“, който е част от средновековен крепостен град, разположена на десния бряг на р. Сава при вливането и в р.Дунав.

Крепостта „Калемегдан“ e пазител на Белград и ценен паметник в културно-историческото наследство на сръбския народ. Именно тук е и втората по посещения църква в Сърбия Ружица както и параклис на св. Петка.
Там Архиерейски наместник е проф.др. Владимир Вукашиновић, който също даде своето съгласие за изграждането на паметната плоча на Васил Левски дори обеща да съдейства за по-бързото документално оформление и изграждане. Отнесе се с уважение и внимание към българската делегация и представителят на patrioti.net .

loading...

Това родолюбиво дело, което ще повдигне българският дух и ще популяризира делото на Васил Левски надяваме се да бъде подкрепено и от Българската църква и патриаршия като все пак Васил Иванов Кунчев на 7 декември 1858 г. приема монашество и е ръкоположен за такъв с името Игнатий в Сопотския манастир „Свети Спас“ под мантията на йеромонах Кирил Рилски. През следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата „Света Богородица“ в Карлово.

Служи в църквата и при вуйчо си до края на 1861г., когато взема решение да се посвети на революционната борба. Нашият национален герой преди да се посвети на освобождението на България се е посветил на Господ Бог и така тази родолюбива инициатива идва да ни напомни, че сме длъжни не само пред паметта на дякона Левски, но и пред идните поколения и тези които идват след нас да знаят и тачат историята ни свята. От тук нататък както е казал Васил Левски „дела трябват, а не думи“.

Вижте още от:patrioti.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!