Историята на Чифте баня в Кюстендил

Чифте баня е обществена баня в централната част на град Кюстендил, която е построена върху основите на късносредновековна турска баня. Първоначалната турска баня е построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион.

През 1901–1902 г. общинската управа си поставя за задача да превърне Кюстендил в „европейски тип балнеологичен курорт“. Макар, че грандиозният план не е доведен докрай, са осъществени редица дейности. През 1910 г. късносредновековната „Чифте хамам“ е частично разрушена и върху основите и е изградена нова модерна градска баня, със самобитна архитектура, по проект на архитект Христо Ковачевски. Преустройството и реконструкцията на банята завършват през септември 1913 г.

Сградата е на два етажа и се състои от две отделения – мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. Банята се захранва с топла минерална вода. Чифте баня се използва и днес, и е предназначена и за балнеология – предлага всякакъв вид лечебни процедури, кинезитерапия и масаж. Около нея е устроен паркът „Банска градина“ с декоративни дървета и цветни лехи.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!