Историята на Червената църква край Перущица

Раннохристиянската църква, известна като „Червената църква“ се намира на около 1,5 км североизточно от гр. Перущица.

До нея се стига по пешеходна алея (дълга 720 м), която започва от ляво на шосето от с. Йоаким Груево, веднага след канала.

Църквата е наречена така поради червения цвят на тухлите ѝ, споени също с червен хоросан, изградена е по технология характерна за ранновизантийското строителство.

„Червената църква“ е проучвана от много български и чуждестранни учени. За нея се споменава още в далечната 1819 г. Първите археологически разкопки на терена, зает от старината са проведени през 1915 г. Църквата е разкрита изцяло през 1921 г., а резултатите са публикувани по късно от А. Фролов. През 1981 г. са направени нови археологически разкопки от М. Ваклинова и В. Танкова, които доуточняват плана и хронологията на паметника, както и строителните му периоди.

Изследователите на „Червената църква“ отнасят изграждане ѝ от началото на IV век. Тя е била построена до старо езическо светилище, в близост до основните пътни артерии от Тракия към Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. Първоначално църквата е изпълнявала функциите на мартирий – култовата сграда предназначена да съхранява паметта на мъченици, загинали за утвърждаване на християнството. Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за отстояване на вярата по тези земи. Храмът се е казвал „Света Богородица“, но е останал известен като „Червената църква“.

loading...

Доскоро (2012 г.) руините на някога величествената сграда стърчаха насред полето в полите на Родопите. Въпреки, че бяха изминали около 40 години от обявяването на старината за паметник на културата, тя се рушеше с всеки изминал ден и за съхраняването ѝ не се правеше нищо. Предпоследното действие, предприето за запазването на църквата, е било през 1985 г., когато поради напукване на запазената голяма арка на храма се е наложило укрепване с дървено скеле.

За щастие, през лятото на 2011 г., заплашеният от пълно унищожение уникален паметник, е включен в проект за реставрация по Оперативна програма „Регионално развитие“, изготвен от Министерството на културата, както и в схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 – „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма“.
Проектът – „Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на раннохристиянска базилика „Червената църква“ край гр. Перущица“, чиято обща стойност е 2 304 052 лева и негов бенефициент е МК, е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие с 1 958 444 лв.

Проектът за възстановяване на „Червената църква“ съдържа обновяване на укрепващата конструкцията, архитектурна и живописна реставрация и консервация, изграждане на информационен център и подобряване на инфраструктура (прокарване на пешеходна алея). Срокът за реализиране на проекта е 2 години (до 20.07.2013 г.), но е завършен предсрочно. Обновеният паметник е официално открит на 19.04.2013 г.

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!