Историята на Оброчището „Св. Богородица“ край село Лобош

Оброчището „Св. Богородица“ се намира на около 5 км северозападно от центъра на село Лобош. То е разположено сред дъбова гора, на 873 м надм. вис., в източното подножие на връх Рудината, на около 400 м източно от местността „Манастиро“.

На святото място има вековен дъб, а до него оброчен камък, ограден със зидове (от камъни без спойка) под формата на малък параклис. Оброчният паметник, представлява правоъгълна плоча, изработена от камъка „пясъчник“. Тя е заострена в горния си край, а на лицевата (западната) ѝ страна е изсечено изображение с декоративна украса и надписи. Поради ронливостта на пясъчника и дълговременното му излагане на климатични влияния от изображенията и надписите е останало съвсем малко. През есента на 2013 г. от надписа се четеше следното:

„КТИТОРЪ
…ИЧКО Г. ЧАУШЕВ
….КМЕТЪ ЗА, С ПОМОЩ
…….О СЪ ОБЩ. СИ. С..
…….М……..
…………………………………
………………………………“

От запазения текст се разбира, че дарител на камъка е бил тогавашният кмет на с. Лобош Стоичко Г. Чаушев. От правописа се узнава, че това е станало преди 1944 г.
В миналото на това мястото на празника на Света Богородица – Успение (28 август, по стар стил) се е правел курбан, на който се е събирал и празнувал много народ. През социалистическия период тази традиция била прекъсната и дори забранена, по особено брутален начин. През 60-те години на XX в. местен партиен функционер отишъл на самия празник при оброчището, придружен с милиционери, и разсипал казаните с курбан. Разразил се страшен скандал. Впоследствие този лобошчанин бил сполетян от неизлечима болест и страдал до края на дните си.

loading...

Днес мястото се посещава само от случайни туристи и местни ловджии.

Източник: svetimesta.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!