Историята на минералния плаж във Велинград

На 25 юли 1937 г. с. Лъжене (днес централен квартал на Велинград) открили минерален плаж.

Всичко станало благодарение на кмета Йосиф Шнитер в мандата му 1934-1938 г. По професия бил адвокат в София и станал първият назначен кмет на това село след преврата на Кимон Георгиев, когато кметове вече не се избирали от населението, а били централно назначавани.

Интересна е предисторията на този плаж. Селският общински съвет обсъждал вземането на банков заем за павиране на централни улици. По някое време влязъл местен търговец и подал някакъв документ на кмета за подпис.

„Ако ти отпускат кредит, какво ще направиш най-напред – павиране на улици или плаж”, подхвърлил му Шнитер.

Без много да се замисля, търговецът отговорил, че ще направи плаж, ще върне парите на банката, а с приходите от плажа ще захване павирането на улици. Сериозен мотив се оказали неговите думи и съветниците гласували вземането на кредит за плаж. Направени били два басейна – за възрастни и за деца. Специално от Варна бил доставен морски пясък, издигнали 3 трамплина за скачане, поставили душове и дървени скари, а водата текнала от близките минерални извори. В съблекалните имало индивидуални и общи кабини. Лъженският плаж „Дидибад” бил с олимпийски размери и с минералната си топла вода бил първи в Европа по онова време.

loading...

За откриването организирали конкурс за Царица на плажа. Журито поставило короната на г-ца Надя Атанасова от Русе. Създали курс за деца, ръководен от наети плувци. В селото дошли борецът Дан Колов и приятеля му Хари Стоев. През повечето време на престоя си посещавали плажа. На следващата 1938 г. за царица коронясали 19-годишната Мария Русева от Пловдив и за награда й дали красива ваза и копринено чадърче.

През 1939 г. конкурсът се провел на 13 август. След 3-часово журиране за Царица на плажа избрали 23-годишната Мила Манова от София, а нейни подгласнички станали 19-годишните софиянки Драга Миленова и Христина Косачева. С два ракетни гърмежа журито оповестило красавиците. Едновременно се уреждал конкурс за на-хубаво дете. Майките покачвали малките за оглед на дълга маса. Тогава първото място спечелила 4-годишната Еленка Ангелова от Лъжене. В конкурса за най-стилен плажен костюм победила Мери Василева от София, а в конкурса за най-красива пижама Невена Костандова от Пазарджик.

Минералният плаж във Велинград днес продължава да е общинска собственост.

Петър ГЕЛИН

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.