Историята на Даскал Цвятко Самарджиев, един български учител

Цвятко Самарджиев е роден в Габрово на 15 март 1816г. Син на бедни родители, той се е учил в килийно училище, а след идването на отец Неофит Рилски за учител в Габрово напуска килията и започва да учи при него, като се превръща в едни от най-любимите му и предани ученици.

Когато отец Неофит напуска Габрово през 1837 г и отива в Копривщица за учител, Цвятко Недев го последвал и останал там една година, за да се дообразова. През 1838 г заминава за Букурещ, където възнамерявал да намери някой благодетел, с помощта на когото да продължи образованието си или да си намери работа при някой от тамошните търговци.
Заедно с Петко Славейков започват да печатат книгата „Габровското училище и неговите първи попечители“. Книгата е отпечатана в 2006 екземпляра за сметка на Габровското училище.

Наред с училищните занятия, той се занимава и с кореспонденцията на Габровската градска община като писар-деловодител още от 1840 г. Помага на неграмотните, пишейки частни писма, договори, записи и други безплатно.

От 1842 до декември 1845 г. Цвятко Недев е бил сам учител в Габровското училище, когато е назначен и Христодул Костович. На 14 май 1846 г. учениците и двамата преподавтели взимат участие в посрещането на султан Абдул Меджит, докато минава през Габрово. През месец май 1851 г. отива в Галац като представител на Габровското училище при издигане надгробния паметник на Васил Априлов.

loading...

Той е един от създателите на девическото училище в Габрово в 1856 г. Пръв възприема звучната метода на преподаване и класно-урочната организация на обучение, въведена от Йосиф Ковачев. За нейното популяризиране съставя кратко ръководство, което се преписва и разпространява между учителите в ръкопис. В него са отразени въведените от Ковачев новости за начина на ограмотяване и особеностите на класно-урочната система.

С идването на Илия Христович в Габрово, назначен за главен учител, след 24-годишно непрекъснато учителстване, Цвятко Самарджиев е уволнен на 7 май 1862 г. Учителства още няколко години в Габрово, в училище, открито през 1835 г. от отец Неофит Рилски, което по-късно е наричано даскал Цвятковото школо.

Даскал Цвятко Недев Самарджиев умира на 2 април 1892г и в знак на признателност от габровци е погребан в двора на Девическия манастир в Габрово.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!