Историята на Батулийският манастир “Св. Николай Чудотворец”

Батулийският манастир “Св. Николай Чудотворец” се намира в дял Голема планина от Западна Стара планина, на десния бряг на Батулийска река.

Намира се на 35 километра от центъра на гр. София, 14 км преди гр. Своге, 4 км. източно от гара Реброво на едноименния хълм на около километър от центъра на село Батулия. Пътят до манастира се намира лесно.

След като се достигне до голям бял антифашистки паметник в селото, се поема по средния (павиран) път. Малко по-късно се завива вляво на единственото разклонение. Въпреки че пътят е черен, той е в добро състояние и проходим за всякакъв тип кола.

Манастирът представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Черквата представлява еднокорабна, едноабсидна сграда без купол и с открит притвор.Привлича вниманието красива каменна чешма в двора, която е била построена с дарения през 1996-1997г. Върху скала в манастирския двор е поставен красив оброчен каменен кръст.

Манастирът е електрифициран и водоснабден.

loading...

Останки от римска крепост и римски пътища са открити в района на манастира.

Няма данни за точната година, в която първоначално е възникнал манастирът, но се счита, че това е станало по времето на Второто българско царство.

Разрушен е по време на турското робство. Възстановяването започва в началото на 20-ти век, като жилищната сграда е построена през 1913г.

Издигната е на мястото на по-стар разрушен храм. На височината над манастира стоят останки от укрепление – вероятно стражева кула, които не са проучени и съответно датирани.

Сегашната манастирска църква е осветена през 1911 година от Софийския митрополит Партений.

Жилищната сграда на манастира (наречена от нейния строител – поп Емануил Златков страноприемница) е построена и осветена на 3 юни 1913 г. отново от митрополит Партений.

През лятото на 1920 г. Александър Стамболийски (бивш министър-председател на България в периода 1919 – 1923г., и личен приятел на поп Емануил), пренощувал в манастира. В чест на това пребиваване поп Емануил нарекъл двете западни стаи, в които е нощувал високият гост, „Стаите на Стамболийски“.

Източник: monasterybatulia.blogspot.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!