Историята на Античния форум Августа Траяна в град Стара Загора

Форумът на античния римски град Августа Траяна е археологически обект в централната част на град Стара Загора. Обектът е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата в града. Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Основател на града е император Траян (98-117г), откъдето идва и името му. Траян осъществява широкомащабна урбанистична дейност, но войната, която води през 114-117г на изток срещу Партското царство, му пречи да изгради града.

Истинското изграждане на Августа Траяна започва при император Марк Аврелий (161-180г). По негово време са изградени улична мрежа, водоснабдяване и канализация, обществено и жи­лищно строителство. Построени са и две крепостни стени, под­силени с около 40 бойни кули, от ко­ито досега са открити и проучени само 11. Открити са и две от портите на града – южната и западната. По същото време на града е предоставено правото да сече собствени емисии бронзови монети. Сеченето на монети продължава почти 100 години. Строят се още храмове, базилики, терми, портици, театрална сграда, тържища и др.

Най-голямо впечатление прави форумният комплекс, разположен до западната порта на града. Уникален елемент на този комплекс е амфитеатрално изграденият театрон с лице към площадното пространство на комплекса. Разполагал е с десет амфитеатрално подредени каменни седалки, които са били използвани от зрителите за наблюдение на тържества, събрания, шествия, гладиаторски борби и др.

Площадът е застлан с каменни плочи, а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Северно от театрона са разположени просторни терми, които били обществена баня, но играели и ролята на обществен, духовен и спортно-образователен комплекс. Сградата е разполагала с повече от 10 просторни зали. Там се е намирало и най-ранното учебно заведение в града (началото на IIIв) – Севериановият (Северски) гимназион. Комплексът е разрушен около средата на Vв при опустошителните набези на хуните, предвождани от Атила.

loading...

Днес при античния форум е изградена трибуна за зрители и форумът се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!