Историческият музей в град Лом

Историческият музей в град Лом е основан на 20 септември 1925 г. като Ломско археологическо дружество ”Алмус” с музей, по инициатива на д-р Петър Кърджиев (завършил медицина в Петербург, бивш кмет на Шумен).

Управлението му се осъществява от настоятелство и контролна комисия, които се избират на общо събрание.

В състава на първото настоятелство влизат Симеон Табаков, г-ца Костова, д-р П. Кърджиев, д-р М. Табаков и Б. Симеонов, а в контролната комисия – Ст. Димовски и Ст. Тошев. Д-р Кърджиев е избран за председател и благодарение на голямата му любов към историята, той неуморно работи за събиране, съхраняване и популяризиране „паметта на народа” до 1950 г.

Редовните членове на дружеството са седемдесет души – адвокати, лекари, търговци, аптекари, инженери, учители, художници и офицери. Те изработват и приемат неговия устав, в текстовете на който е вложена една трогателна загриженост за опазване старините на Ломския край, събиране и съхраняване на археологически паметници, етнографски материали, книги, фотографии и картини. Дружеството и музеят работят с помощта на общината и дарители, основният от които е Българската популярна банка „Богатство”.

loading...

В момента музеят има следните отдели: „Археология”, „България XV – XIX в.”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. Постоянната експозиция е разположена на двата етажа на музейната сграда по теми, както следват: „Кръсто Пишурка и първите театрални представления в Лом”, „Ломска скеля (пристанище)”, „Божества и образи от Крит и Микена (къснобронзов некропол при с. Орсоя, Ломско)”, „Християнска култура през вековете (иконна живопис и църковна утвар)”, „Градски бит – края на XIX век до 40-те години на XX век”, „Лом – последните десетилетия на XIX век – 40-те години на XX век (административно устройство, икономика, занаяти и културен живот)”, „Хладно и огнестрелно оръжие”.

Музеят разполага и със зала за временни изложби. В къщата на възрожденеца Димитър П. Гинин е обособена постоянна Етнографска експозиция, включваща традиционни национални костюми и обреден реквизит от зимни, пролетни и летни обреди и обичаи.

Сградата, в която днес е разположен Историческият музей, е построена след Освобождението (80-те години на XIX век) по инициатива на първия окръжен началник в Лом, капитан Павел Дмитриевич Нечаев, с предназначение за Общински дом. На западната и южната фасада при строежа и по настояване на кап. Нечаев, са вградени пет епиграфски паметника от римската епоха.

През 1920 г. и 1922-23 г. в сградата са заседавали Първа и Втора ломска комуни.
Сградата е обявена за паметник на културата с „Държавен вестник”, бр.5 от 1973 г.

Източник: muzei.lom.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.