Иречек и Стамболов са сядали пред шахматната дъска

Официалното рождение на организирания шахмат в България е през 1922 г., когато в София се учредява първият в страната клуб.

В неговото ръководство влизат Иван Салабашев – председател, Петър Шопов – подпредседател, Алфред Пинкас – секретар и касиер, Борис Марков. Година по-късно излиза и първата шахматна книга. В следващите години в много градове на страната се учредяват клубове. През 1931 г. във София се създава Български шахматен съюз. Първото държавно първенство е през 1933 г. във Варна.

Няма точен отговор на въпроса кога се е появила играта по нашите земи, но при археологически разкопки при Велики Преслав и Търново се открити шахматни фигурки, изработени от кости. Затова се приема, че към IX-X век шахматът е бил познат в България.

Интересът към него нараства най-вече след Освобождението. От исторически източници е станало известно, че сред любителите и популяризаторите на шахмата в България са били чешкият учен Константин Иречек, Стефан Стамболов, публицистът Стефан Бобчев. В София срещите край шахматната дъска са ставали най-често в дипломатическия клуб „Юнион”. С летописа на шахмата свързва името си и проф. Димитър Табаков, като често срещу него от другата страна на таблото е сядал поетът символист Теодор Траянов.

Маркер в развитието на шахмата в България е и 1905 г., когато в София се организира първият шахматен турнир. Събитието е в кафене „Смолницки“. Инициативата е на професора по филология Беньо Донев и Атанас Илиев – учител от Велико Търново.

loading...

Борис САНДАНСКИ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!