Илия Джагаров – Ботевият четник, който пренесъл тялото на Апостола до черквата „Св. Петка“

Илия Джагаров е бил Ботев четник и куриер на Васил Левски. Работи в София като занаятчия – тъкач на чулове и майстор на самари. Той е един от двамата родолюбци, които пренасят тялото на Апостола от мястото на обесването до черквата „Св. Петка“. Когато обесват Апостола, той заедно с още един свещеник българин, Христо Хамбаров – Гъската – член на Софийския революционен комитет, се преобличат като турци, опиват заптиетата с вино, в което са сложили приспивателно, вземат тялото на Левски и го погребват в олтара на църквата „Св. Параскева Самарджийска”, вляво от трапезата – точно там, където е намерен скелетът.

От Турну Мъгуреле Илия Джагаров се включва в Ботевата чета, а след гибелта на войводата стига до родното си село. Осъден е на смърт, но съгласно обявената на 1 август 1876 година амнистия, е освободен. Участва като доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г. и е награден със сребърен медал и кръст за храброст.

Илия Лазаров Джагаров умира през 1902 г. и е погребан в софийските гробища по бедност, поради което днес гробът му не съществува. Но ние помним този родолюбец и се прекланяме пред делото му днес!

Източник: wikipedia.org, blitz.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!