Илиенският манастир Св. Пророк Илия в София

Илиенският манастир Св. Пророк Илия възникнал в околностите на Средец през 13 в. около по-стара църква от 1112 в. До днес е оцеляла само църквата.

Най-старите стенописи са запазени в олтара и в централната й част. Те много напомнят стенописите в Боянската църква. Върху северната стена е изписан един от най-старите образи на св.Иван Рилски, а Богородица е изобразена с бяла кенарена забрадка на ивици, вместо с корона, както било обичайно.

Илиенският манастир със сигурност оцелял при османското нашествие, защото през 1576 г. около него възникнало село. То било наречено на закрилника на манастира св.Илия – Илиенци. Приблизително от това време е вторият слой стенописи.

Те били правени в края на 16 в. и началото на 17 в. Според житието на св. Пимен Зографски Илиенският манастир бил един от 15 манастира, които светецът въздигнал.

loading...

Най-вероятно стенописите от втория живописен слой са негово дело или на негови ученици. Една от най-интересните сцени от този период е изображение на Страшния съд върху източната стена на преддверието, както и изображения на зодиак, дни, огън и слънце, представени в човешки образи. По-ранни такива изображения има в костницата на Бачковския манастир, в Драгалевския и в Бобошевския манастир.

Последното обновяване и изписване на манастира било през 1832 г. Великолепната храмова икона на св. Илия от 19 в. днес се съхранява в Националната художествена галерия. Манастирът бил опожарен през 1918 г. по време на окупацията на България от войските на Антантата. Оттогава манастирските сгради не били възстановявани.

Източник: nasamnatam.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!