Изображенията на цар Иван Александър от ХІV век

Цар Иван Александър покровителствал развитието на културата и духовния живот. Затова той бил изобразяван като ктитор на храмове, а също и на поръчани от него ръкописи. Въпреки че времето не е пощадило много от сградите и ръкописите създадени благодарение на неговите дарения, все пак са се запазили голям брой негови изображения.

Запазени са ктиторските портрети на цар Иван Александър в костницата на Бачковския манастир, а също в скалния храм „Св. Богородица“ на Ивановския скален манастир.

Иван Александър е бил ктитор и на други манастири и храмове – запазени са неговите грамоти дадени на Несебърските манастири „Св. Богородица Елеуса“ и „Св. Никола“, а също и грамотата му дадена на Мрачкия манастир „Св. Никола“.

По предание се знае, че е имало ктиторски портрет на цар Иван Александър и синът му цар Иван Шишман със съпругите им в стария храм на Преображенския манастир. Иван Александър е бил ктитор и на Килифарефския манастир, на манастира, създаден от св. Григорий Синаит в Парория, на храма в с. Беренде и др.

loading...

Запазени са и миниатюри на цар Иван Александър и семейството му в Лондонското четвероевангелие от 1356 г. и в превода на Манасиевата хроника от 1345 г.
Образът на царя е запазен и върху печати и монети.

Източник: ald-bg.narod.ru



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!